Marknadshyra i smyg

Jag bara undrar, hur kommer det sig att en tvåa i Linné på 63kvm kan kosta över 9000kr i månaden medan en trea på 78kvm i Biskopsgården kostar 5500kr i månaden? (Dessa skulle väl kunna jämföras med en lägenhet i Vasastan eller Tensta/Rinkeby i Stockholm)

I alla lägenheter i de attraktiva områdena i Göteborg ser hyresvärdarna till att höja standarden så mycket att de kan ta ut 9000kr trots att det inte är marknaden som ska styra hyrorna utan lägenheten i sig. Av någon anledning vill de ändå hålla låginkomsttagarna i programförorterna och höginkomsttagarna i innerstan eller de "fina" förorterna (segregering eller vad?!). Alltså rustas lägenheterna upp och man höjer hyrorna.

I göteborg finns ingen klassisk, kommunal bostadskö. Istället registrerar man sig på Boplats.se där flera hyresvärdar kan lägga ut lägenheter och sedan sortera de sökande efter kötid och därifrån välja hyresgäst efter registreringstid. Tyvärr funkar inte detta i praktiken då medel- och höginkomsttagar har större chans att få bostad än låginkomsttagare och studenter. Flyttar man ensam är det mindre chans att få lägenhet än när man har medsökande. Detta är egentligen ganska logiskt eftersom man vill vara säker på att hyran betalas, men det känns ändå lite smutsigt då en arbetare på Volvo likaväl kan betala sin hyra som en mellanchef på något företag som går bra.

Låter jag konspiratorisk? Det finns många unga, ensamstående eller studerande som inte får någon lägenhet trots en kötid på flera år när en nyinflyttad man med en bra inkomst kan få en nästan direkt. Inte helt ok.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0